banner

Spel van licht

in betoverend beton

Zie wat beton kan doen! Dit bouwmateriaal heeft een wat saai imago. Maar architect Walter Wuyts bewijst dat het een prima basis is voor een estetisch hoogstandje. Zeker wanneer je het combineert met grote glaspartijen, zoals zijn villa in ‘s Gravenwezel. Het levert een boeiend lichtspel op.

Een ontwerp dient de persoonlijkheid van de bouwer te reflecteren.

Mooi Binnenkomen

Wat is het prachtig binnenkomen in het kantoor annex woon-huis van architect Walter Wuyts, een diagonaal geplaatste pas serelle met links strakke maatwerkkasten in wengéhout en rechts een open vide leidt de bezoeker naar de woonkamer.

Daar is het wow-effect nog groter. Smetteloos witte vloeren en wanden vangen er licht. Heel veel licht. Het was 25 jaar geleden dat Wuyts een huis voor zichtzelf had gebouwd. Hij was er inmiddels op uitgekeken en voelde de behoefte om met materialen en ideeën van nu helemaal opnieuw te beginnen.

Want in die kwarteeuw is er in de wereld van de architectuur behoorlijk wat veranderd.

De kubus als basis

Uitgangspunten in zijn ontwerp is de kubus. De slaapkamer zweeft als het ware in de woonkamer. “Daarmee creeër ik een gevoel van openheid”, legt Wuyts uit, “juist verloren ruimte geeft een ruimtelijk gevoel.” Wat opvalt is het vele daglicht dat binnenvalt.

Door het 5,5 meter hoge raam aan de tuinkant, maar vooral ook door de imposante dakramen. Wuyts:”Het plezante is dat licht van boven een heel ander effect geeft dan licht dat van de zijkant komt. Ook de verandering van het licht gedurende de dag voel je zo gemakkelijk “ Wordt het in de zomer niet te warm in de woning, met al die glaspartijen? ”nee hoor”, zegt Wuyts, “het is driedubbel glas en zonwerend, dus valt reuze mee.

Lees het volledige artikel in RS WONEN Modern & Hedendaags

artikelsite
artikelsite
afbeelding 4

Bekijk volgend project

Research Campus 18 l 3500 Hasselt l Tel. +32 (0)11 22 09 95 l info@psg.be