banner

Met kunstig

karakter

Dit herenhuis anno 1932 ademt sfeer en verrast door zijn tijdloze palet. Klassiek en eigentijds tegelijk. Alle gasten die hier over de vloer komen, staan steeds weer versteld van het enorme ruimtegevoel dat hier heerst sinds de verbouwing. De bewoners houden van sober met een tikje fleurigheid en kunst geeft het kader karakter.

Het huis van Tom Dewitte is eigenlijk een minigalerie. Kunstwerken komen en gaan.

Rijpingsproces

Leuk toch als je woonkader evolueert en je zo onvoorspelbaar de eentonigheid breekt. “Door het persoonlijke contact met de klant heb ik weinig moeite met afscheid te nemen van een schilderij, ik weet immers dat elk kunstwerk in goede handen belandt. Mensen sturen me ook foto’s via mail, om te tonen dat een schilderij mooi hangt bij hen thuis. Dat stemt me tevreden, ik weet graag waar mijn artistieke “kindjes” uithangen…” Met het invullen van de lege ruimte thuis heeft Tom eigenlijk weinig moeite.

Aan originele ideeën geen gebrek. Elk wit doek inspireert hem automatisch, en de rest heeft te maken met de discipline om door te bijten, die Tom zich eigen heeft gemaakt met de jaren. “Maar het is niet omdat de aanzet vlot verloopt dat je al meteen klaar bent. Vaak moet een werk wekenlang rijpen voor het finaal het daglicht mag zien.”

Leven in de keuken

Bij de renovatie werd de ziel van de woning behouden: hoge plafonds, marmeren schouw, doorleefd houtwerk, sierlijsten, dubbele deuren. “Maar anderzijds hebben we toch het interieur wat moderne schwung gegeven. Belangrijk is ook nog dat we openheid hebben gecreëerd door muren deels of helemaal af te breken. Door een volledige vleugel bij te bouwen hebben we de woonruimte verder ruim verdubbeld.” Jos en Tom zijn duidelijk complementair. “Jos heeft een goed ruimtelijk inzicht en heeft zich vooral bekommerd om de indeling. Ik heb het palet bepaald en mij ontfermd over de invulling van de ruimte.

”De vroegere keuken en badkamer is nu een grote leefkeuken. De badkamer is dan naar boven verhuisd. In hun keuken laten Tom en Jos de nok meespelen en ook de inrichting draagt bij tot een luchtig resultaat. “In de keuken hebben we voor het onderhoudsgemak geopteerd voor een vloer in duurzame blauwe hardsteen, maar in de rest van de woning laten we de vergrijsde parket doorlopen, voor het eenheidsgevoel en om de rust te bewaren. Wat men toen de “schone kamer” noemde, de eerste ruimte die je tegenkomt bij het binnenkomen, is nu de feestelijke eetkamer waar we volk ontvangen. Zelf leven we altijd in de keuken. Wij koken graag vers, met veel groenten en vis. De pasta en de ravioli maken we zelf, op artisanale wijze.”

Lees het volledige artikel in RS WONEN Landelijk & Vlaamse stijl

artikelsite
artikelsite
afbeelding 4

Bekijk volgend project

Research Campus 18 l 3500 Hasselt l Tel. +32 (0)11 22 09 95 l info@psg.be