banner

Kunstig design

in 1001 kleuren

Mozaïek is ideaal voor het bezetten van ronde vormen, maar vooral ook: heel mooi. Het staat garant voor een unieke uitstraling. Van de wand achter het aanrecht, tot de vloer in de living. Van de wellnessruimte in huis, tot het zwembad op een jacht. Van het pad en de bloempotten in de tuin, tot een portret aan de muur. De mogelijkheden zijn al even eindeloos als het gamma aan kleurige steentjes.

De mogelijkheden in mozaïek zijn al even eindeloos als het gamma aan steentjes.

Mozaïek

Mozaïek is een mooie aanwinst voor de landelijke woning. Dat is niet vreemd, want zijn geschiedenis gaat vele jaren terug. De bakermat ligt in Mesopotamië, waar mensen al duizenden jaren voor Christus gekleurde klei in wanden druk- ten. De Grieken en Romeinen hebben de kunst verder ontwikkeld, met geometrische patronen op vloeren, guratieve ontwerpen en de toepassing van marmer.

Zij werkten met tesserae: steentjes van gelijke grootte. Ook de Byzantijnen leverden hun bijdrage aan deze kunstvorm: ze staan bekend om hun kleurrijke werk met stukjes glas (smalti) en goud, vooral op muren en plafonds. Van het eind van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw zwakte de belangstelling af, maar sindsdien is mozaïek weer helemaal terug.

Met Antonio Gaudí als belangrijkste vertegenwoordiger. De Sagrada Familia en Parc Guell in Barcelona laten zien wat mozaïek voor meerwaarde kan hebben. Binnen en buiten.

Strak of Sprankelend?

Marktleiders in de wereld van het mozaïek zijn Bisazza en Sicis. Mozaïekspecialist Marco Gatto: “Het zijn twee totaal verschillende mozaïeken. Bisazza levert een vrij strakke, bijna vlakke tegel.

Bij Sicis zijn ze een beetje hol, waardoor een sprankelend, spiegelend effect ontstaat omdat het licht weerkaatst in de tegel. Sicis combineert ook marmer en keramiek met glasmozaïek, Bisazza heeft alleen glas en een lijn cementtegels. Bij deze laatste gaat het om de oude Portugese tegeltjes die je ziet in jarendertighuizen, en die deze fabrikant nieuw leven inblies.”

Bij Sicis zijn ze grootmeesters in het knippen van voorstellingen in mozaïek. Getuige hiervan is het BurjAlArab-hotel in Dubai, waar ze met een unieke creativiteit een hele verdieping met mozaïek decoreerden.

Lees het volledige artikel in RS WONEN Landelijk & Vlaamse stijl

artikelsite
artikelsite
afbeelding 4

Bekijk volgend project

Research Campus 18 l 3500 Hasselt l Tel. +32 (0)11 22 09 95 l info@psg.be